Kolesarski klub Postojna je bil ustanovljen na pobudo postojnskih kolesarjev in kolesarjev iz okoliških mest in krajev, ter ljubiteljev kolesarstva, 21. septembra 2002.
 
Namen ustanovitve je bil združiti vse bivše kolesarje, ki so v preteklosti dosegali zavidljive rezultate tako v Slovenskem, bivšem Jugoslovanskem kot tudi v mednarodnemu merilu. Prav tako pa tudi kolesarje, ki so iskali svoje tekmovalne ali rekreativne priložnosti v drugih kolesarskih klubih.Druženje in skupne udeležbe na kolesarskih prireditvah, klubskih izletih ali treningih pa dodajo svoj čar še tako naporni turi, tekmi ali samo rekreativni vožnji s kolesom.
 
Na ustanovitvenem občnem zboru se je v klub včlanilo preko 80 članov, v dobrih šestih mesecih pa je klub štel že prek 115 članov. Tekmovalna ekipa katero sestavlja približno 20 kolesarjev se redno udeležuje amaterskih cestnih in gorskih kolesarskih tekmovanj za pokal Slovenije in državno prvenstvo.
 
Zadana naloga o organizaciji kolesarske tekme s cestnimi kolesi v disciplini vzpon "Vzpon na Mašun" se odvija sedaj vsako leto ne glede na vremenske pogoje. Uspelo pa nam je organizirati tudi kolesarsko tekmovanje z gorskimi kolesi v disciplini kros XC Žerible. Tudi to tekmovanje se je med kolesarji prijelo.
Kaj pa "downhill"? Ja seveda, tudi ta zvrst kolesarstva se je pričela odvijat v klubu.
 
Poleg uspehov posameznikov, ki se stalno uvrščajo na stopničke in med tistih 15 prejemnikov točk, se klub ponaša tudi z veliko množičnostjo za skupinske nastope, tako, da smo večkrat na tekmovanjih nagrajeni s pokalom za najštevilčnejšo ekipo.
 
Vsako leto ob zaključku sezone pa se zapeljemo na promocijsko vožnjo po Postojni (Dan kolesarstva) ter poskrbimo za obvezno skupno druženje - zaključni kolesarski piknik.
 
Širši okolici pa se poizkušamo predstaviti tudi z novicami o delovanju in uspehih kluba na tekmovanjih, tako preko lokalnega radia in tiskanih medijev.
 
Postani naš član.
 
.